Midas PROX

PROX

Bemutatkozik a PRO X

A mértékadó színvonal

Kiemelkedő hangtulajdonságaival és a turnézást tűrő, megbízható konstrukciójával a Midas PRO sorozat a koncertturnék és telepített élő hangosítási rendszerek meghatározó tényezőjévé vált. A kategóriájában vezető szerepet betöltő és annak képzeletbeli zászlóshajójává avanzsált Midas XL8 keverőből átvett technológiák és az ezzel megegyező kiváló, mintapontos és koherens fázisú megszólalás, az interpolált kezelőfunkciók és intuitív megoldások révén a PRO3, PRO6 és PRO9 Live Audio rendszerek az iparág legkeresettebb élő hangosítási pultjaivá léptek elő.

Sebességváltás

A PRO sorozat a PRO X Control Centre és az egész iparágat megváltoztató Neutron Audio System központi DSP egység megjelenésével immár magasabb sebességfokozatba kapcsolt. 168 bemeneti csatornájával és 99 összehangolt, koherens fázisú bus használatával – ellentétben a konkurens keverőkkel, amelyek olyan tulajdonságok listáját sorolják fel, amelyek az aktuális használat során nem érhetők el – nem szükséges kompromisszumot kötni a csatornák és busok számának tekintetében.

168 egyidejű bemenettel, 99 bus használatával és 96 kHz-es mintavételi frekvencia alkalmazásával a PRO X a megszólalás új szintjét hozza létre

A valódi, állandó 96 kHz-es mintavételi frekvencia és a 40 bites lebegőpontos folyamatok irányadó minőségű hangfeldolgozást tesznek lehetővé, a túlmintavételezés és az interpolált digitális jelfeldolgozó algoritmusok, valamint az érintés érzékeny felhasználói felület együttesen zökkenőmentes kezelést, az analóg pultokkal megegyező közvetlen reagálását eredményeznek. A paraméterek beállítása ezáltal gyors és egyszerű, a folyamatos fázis eltolás következtében nem hallható a fokozatok közötti lépés okozta kvantálási effekt, mint más digitális pultoknál.

A PRO X a Klark Teknik bevált HyperMAC és SuperMAC (AES50 kompatibilis) hálózati technológiáit alkalmazza, melyek rendkívül alacsony latency értékkel és hatékony hibajavító képességgel rendelkeznek. A nagyteljesítményű audió hálózat 288 bemenetet és 294 kimenetet biztosít, mindezt 96 kHz-es mintavételi frekvenciával. A megbízhatóság növelése érdekében mind a PRO X Control Centre, mind pedig a Neutron Audio System központi DSP egység HyperMAC routert alkalmaz 192 kétirányú csatornával, kettős redundáns módon réz- és üvegszálas optikai kábelen keresztül.

A PRO X Control Centre két 15”-os színes, nappal is jól látható TFT monitort kapott, amelyek minden körülmények között, szabadtéren és fedett helyen is problémamentesen használhatók. A tíz VCA (variable control association) és nyolc POPulation csoport az új, kimenet-centrikus vezérlőszekció által biztosított továbbfejlesztett navigációnak köszönhetően egyszerre 24 monó, vagy sztereó mix bus megjelenítésére képes.

Mindezek páratlan keverési élményt biztosítanak.

„Semmi sem jöhet a Midas közelébe”

A Metallica turnékban 1980 óta minden a hangzásról, megbízhatóságról és rugalmasságról szól.

A vándorló életforma megerőltető, de a Midas masszív, kőkemény konstrukciója eleget tesz a világkörüli turnék követelményeinek koncertről-koncertre, évről-évre.

A legendás mikrofon előerősítők a legjobb és legfinomabb hangzásúak, amelyekkel valaha találkoztam, de jól kivezérelve egy egészen más dimenzióba visznek. A hangszínszabályzók fantasztikus, kreatív hangzásformáló eszközök és olyan precízek mint az orvosi szike. Amikor a Midas digitálissá vált, a kiváló XL4 keverő minden analóg érzetét megtartották, az XL8 és a PRO sorozat pedig egyedi és innovatív digitális technológiájának köszönhetően riválisok nélkül maradt.

Hol találni teljes egészében interpolált szabályzókat és DSP algoritmusokat, amelyek ilyen lenyűgözően szólnak, a pult egészére kiterjedő fázis és időszinkront, melynek eredményeképp az analóg pultok remek precizitását és ütős hangzását kaphatjuk meg? Amit hallani a színpadon, az szól a PA rendszeren keresztül is.

A PRO X és a Neutron a Midas legújabb evolúcióját jelképezi egy olyan iparágban, ahol az elmúlt 40 évben a vezető szerepet a Midas töltötte be. Az új PRO X nem csupán a piac legjobb teljesítményű keverőpultja, fontosabb hogy megvan a hihetetlen Midas hangzása, amely nélkül soha nem tudnék keverni. Alig várom, hogy turnéra indulhassunk az új PRO X-szel.

Ha a hangzásról és megbízhatóságról van szó, semmi sem jöhet a Midas közelébe.

„Big” Mick Huhges
a Metallica koncerthangmérnöke


Koncert hangzás

A már bizonyított Midas PRO3, PRO6 és PRO9 szilárd alapjaira épülve a PRO X a turnézó hangmérnökök álmainak keverőpultja. Amellett, hogy a profi koncertezőknek már ismerős, az új központi szekció egy kis változtatást jelent a kezelőfelület megjelenítésében. A PRO X több lehetőséget kínál a csatornák közötti navigációra, a kezelő így a saját munkamódszerének megfelelően használhatja, legyen az VCA vagy POPulation csoport, az innovatív kimenő mix specifikus MCA (mix control association) csoportok, vagy olyan továbbfejlesztett szolgáltatások, mint a bemeneti csatorna faderével való navigálás, effektprocesszor és a kimenő mixhez tartozó grafikus hangszínszabályzó.

Amennyiben a pultot turnézó monitorhangmérnökök választják, a PRO X 96 mix bust (a három sztereó és monó masteren felül) kínál, amelyek a pult felületén folyamatosan megjeleníthetők 24 sztereó mixként.

A csatornák nagy számával és a sokoldalú routing lehetőségekkel, valamint az ehhez társuló Neutron központi DSP egység használatával a PRO X új mércét állított fel. A 288 hálózati bemenet és 294 hálózati kimenet irányítása pontról-pontra történik és az automatika minden snapshot képernyőjén megváltoztatható. Az AES50 és HyperMAC audió hálózat ultra alacsony latency értéket és igazi „plug and play” csatlakozási lehetőséget nyújt, minimálisra csökkentve a beállításra fordítandó időt, ami különösen fontos lehet, amikor minden nap másik városban kell koncertezni.

Ez a hálózati képesség a Neutron központi DSP egység koherens fázisú és időben összehangolt folyamatainak, valamint a legendás Midas mikrofon előerősítők által szolgáltatott színpadi hangnak köszönhetően garantálja, hogy a nézőtérre jutó kevert anyag sztereó hangképe mindig tökéletesen megmarad.


Telepített hangzás

A PRO X kevesebb mint 1,5 méter széles kezelő felületén 168 bemeneti és 99 kimeneti csatornát kínál. Ez a meglehetősen kompakt forma ideális telepített rendszerekhez, ahol elsődleges szempont a helyszükséglet, de a csatornák száma szintén fontos tényező.

Az AES50 digitális audió csatlakozás összesen 288 hálózati bemenetet és 294 hálózati kimenetet biztosít a PRO X rendszer számára.

A PRO X gond nélkül integrálható más forrásból származó telepített IP-képes audió hálózatba, mint például Audinate Dante és Cirrus Logic CobraNet, a Klark Teknik DN9650 Network Bridge használatával.

Az iparág vezető 64 csatornás, kétirányú aszinkron mintavételi ráta átalakítóval rendelkező DN9650 által kínált kettős órajel tartomány izoláció lehetővé teszi a PRO X saját AES50 hálózatának létrehozását, a telepített hálózattól független működést miközben közvetlenül ahhoz csatlakozik. Az órajel izolációnak köszönhetően a PRO X-en akkor is zavartalanul folytatható az előadás keverése, ha a külső hálózatban kimaradások jelentkeznek. A minden Midas Pro sorozatú digitális konzolnál szabványosított Midas show file formátum által lehetőség kínálkozik a vendég hangmérnök számára, hogy az esemény színhelyére érkezve rögtön előkészítsék a műsort akár egy másik Midas pulttal, vagy az Apple Mac OS X offline editor szoftverével, így értékes időt takaríthatnak meg a beálláskor.

A show file-ok a keverők szoftver verziói között lefelé és felfelé is kompatibilisek, így ha egy Midas PRO sorozatú keverőpulton hozták őket létre, azok betölthetők egy másik Midas PRO konzolba függetlenül a két rendszer szoftver verziószámától.


Templom

A mai gyülekezetek a hálaadó istentiszteletek széles választékát prezentálják, beleértve a beszédeket, élő zenét és színházi előadást, gyakran egyetlen esemény keretében.

A PRO X továbbfejlesztett snapshot automatikája és színekkel jelölt POP csoportjai lehetővé teszik a kezelő számára, hogy rendezett munkafolyamatokat és emlékeztetőket hozzon létre, melyekkel gördülékeny váltásokat lehet megvalósítani a lelkész prédikációjától egy teljes élő zenekarig és színdarabig. A Klark Teknik DN9650 Network Bridge és a Klark Teknik KT-Dante64 hálózati modul közös alkalmazásával a PRO X 64 csatornányi 96 kHz 24 bit felbontású digitális élő audió jel egyidejű rögzítésére képes a számítógép Ethernet portjára küldve, az Audinate Dante virtuális hangkártyája segítségével. A teljes istentiszteletről kiváló minőségű felvétel készülhet, amely megosztható a gyülekezettel.

Mind a 24 kijelzésre kerülő mixnek saját, RGB színekkel és feliratokkal jelölhető LCD választókapcsolója van, a 11 szegmenses LED kivezérlés jelző mind a jel szintjéről, mind pedig a kimenő mixekről és azok támogatásáról hű visszajelzést nyújt. Az MCA navigáció használatakor az MCA faderek csak az éppen kiválasztott bus támogatását szabályozzák.

Ez a kimenet-centrikus megközelítés új értelmezést ad a monitor mix munkafolyamatoknak és a legigényesebb színpadi monitor alkalmazások vezérlésének. A Midas mikrofon előerősítők részletező és élethű hangzása, valamint a koherens fázisú összehangolt mix busok maximális érthetőséget garantálnak erősen visszhangos, vagy más akusztikai nehézséggel küzdő helyiségek esetében is.

A PRO X rendkívül alacsony latency értéket biztosító AES50 hálózata lehetővé teszi sokcsatornás audió jel közvetítését a templom termeibe, a hangszórók precíz összehangolása révén a gyülekezet tagjai minden szót érteni fognak.


Színház

A PRO X 1000 jelenetes snapshot automatikája a legkifinomultabb színházi produkciókkal is megbirkózik. Az automatika hardveres Safe gombjai a kezelő számára lehetővé teszik az előadás során szükséges kiválasztott műveleti terület gyors izolálását. A scene-ek mentése és behívása érvényességi körhöz köthető, így csak a kezelő által meghatározott terület kerül mentésre, vagy behívásra.

A csatorna beállítások editálhatók még a betöltés előtt a Show Editor képernyőn, átrendezhetők, beilleszthetők és törölhetők, mindezt könnyen és gyorsan, anélkül hogy felülírnánk a rendeltetését.

A scene-ek azonnal behívhatók az audió jel észrevehető megszakadása nélkül, de akár komplex átúsztatással és programozható surround hangeseménnyel is kiegészíthetők.

A scene automatika MIDI eseményekkel való együttműködést is lehetővé tesz, így kompatibilis külső MIDI eszközök vezérelhetők a scene részeként a PRO X MIDI kimenetén keresztül. Ezen kívül keverőn történő változások triggerelhetők külső MIDI eszközről a PRO X MIDI bemenetét használva.

A PRO X vezérlőfelületének Expand funkciója lehetővé teszi mind a 26 csatorna fader hozzárendelését a bemeneti csatornákhoz, így a kezelő képes több bemeneti csatorna fadert mozgatni a színházi előadás folyamán.

Ez a kézre álló megoldás az analóg pultok közvetlenségét hozza el a digitális keverőfelületre.© 2015 Bluesound Kft.