Midas M32C

Rack-es digitális keverőpult élő és stúdió alkalmazáshoz 40 bemeneti csatornával és 25 mix busszal

M32 picture


 • Rack-es digitális keverőpult élő előadás és stúdió felvétel céljára 40 bemeneti csatornával
 • 25 késésmentes fázis-koherens mix bus
 • Az AES50 hálózat 96 be- és kimenetet tesz lehetővé
 • A nyitott architektúra későbbi 96 kHz-es működésre is készen áll
 • Kiváló minőségű szénszálas, alumínium és nagyszilárdságú acél felépítés
 • 40 bites lebegőpontos digitális jelfeldolgozás
 • 8 DCA és 6 némító csoport
 • 8 sztereó effektprocesszor
 • 32x32 csatornás USB 2.0 audió interfész
 • Bővítőkárty hely egy audio interfész vagy digitális hálózati kártya számára
 • MIDI távvezérlés más MIDI eszközökkel
 • Opcionális távvezérlő alkalmazás iPhone és iPad készülékekhez
 • Automatikus univerzális kapcsolóüzemű tápegység
 • 3 éves jótállási program
 • Angol tervezés és kivitelezés

M32C

Az úttörő M32 keverőpult egyesíti magában a legendás Midas hangminőséget és a digitális technológia fejlődését – jövőbe mutató 96 kHz-es nyitott architektúrájával és az iparágban vezetőnek számító 192 kHz-es ADC és DAC konvertereivel forradalmi középméretű keverő született. Az M32 egészen lapos kivitele luxuskategóriába emeli a keverés folyamatát. A csúcsminőségű felhasznált anyagok, mint például a szénszálas műanyag, kiemelkedő strapabírást és szilárdságot biztosítanak lényegesen kisebb súly mellett, mint más hasonló keverők esetében.

Az M32 megkapta a Midas Pro sorozat díjnyertes mikrofon előerősítőit és egyedi kivitelű motoros fadereit, amelyeket több mint egymilliós életciklusra terveztek – háromszor annyit bírnak, mint a többi ismert pult potméterei.

A Midas M32 a jövő keverőpultja, amely igen magasra tette a mércét az élő alkalmazásokhoz készült keverők versenyében.


A holnapnak szól

Az M32C a mának és a holnapnak szól – jövőbe mutató 96 kHz-es nyitott architektúrás felépítése és az iparágban vezetőnek számító 192 kHz 24 bites ADC és DAC átalakítói a legkorszerűbbek, kiemelkedő minőségű hangzást biztosítanak.


„Akusztikai integráció” – az élő hangzás forradalma

A legendás, negyven éves brit Turbosound cég, amely a világ egyik legjobb hangszórórendszeréről híres, összefogott a Midasszal annak érdekében, hogy a keverőt és a hangosítást tökéletes rendszerré lehessen összekapcsolni. Ez nevezik „akusztikai integráció”-nak.

Az M32 Ultranet bus lehetővé teszi 16 csatornányi digitális audió jel küldését a Turbosound iQ hangszórórendszerre – mindezt egy egyszerű CAT5-ös kábelen – a vezérlő adatokkal együtt, hogy a beállítások távirányítással történhessenek.

acoustic-integration

Továbbá az iQ sorozat néhány népszerű hangszóró valódi fizikai modellezését is el tudja végezni, ezek az M32-n keresztül távvezérelhetők, ezáltal lehetővé válik, hogy a hangmérnök különböző hangszóró modelleket alkalmazzon valós időben, kényelmesen irányítva a keverőpultról.

Az „akusztikai integráció” a következő forradalom az élő hangosításban.


100 sávos RTA minden csatornához/bus EQ-hoz

100-band

Az M32 nagyfelbontású 100 sávos Real Time Analyzerrel (RTA) rendelkezik, teljes sávos és spektrumos nézettel. A nagyfelbontású RTA mutatja a hangenergia eloszlását 100 frekvencia sávra osztva, 10 másodperces mintát ábrázolva.

Átkapcsolhatunk nagy RTA nézetre, ahol bármely jelet teljes képernyős felbontásban láthatjuk, vagy kombinált nézetre, amikor az RTA minden csatorna és bus EQ görbéjét mutatja egymás felett. Közvetlenül megtekinthetjük a szűrők beállításának hatását a hangspektrumra. Ezen kívül az RTA megjeleníthető az FX rack 31 sávos grafikus hangszínszabályzójának tetején is.

A frekvenciák ellenőrzése soha nem volt ennél egyszerűbb.


16 fizikai modellezésen alapuló lélegzetelállító effekt plug-in

Az M32-be bekerült tizenhat új effekt plug-in ötvennél is több effekt elérését teszi lehetővé, amelyek több ezer dollárba kerülnének, ha hardverként szeretnénk megvásárolni őket.

A high-end minőségű effekt plug-in új generációja klasszikus hangberendezések valódi fizikai modellezésen alapul. Ezek az analóg készülékek tulajdonképpen „újjáépültek” a digitális területen és olyan legendás processzorokat találunk közöttük, mint az UREI 1176, Teletronix LA-2A és Fairchild 670 kompresszor, valamint a Pultec EQP-1a és EQ5 hangszínszabályzó, stb. Egy csúcsminőségű ötsávos kompresszor is bekerült a választékba.

fx

Végül, de nem utolsósorban az M32 négy stúdióminőségű sztereó zengetőt és nyolc 31 sávos grafikus EQ-t képes futtatni. Ezzel lehetővé válik a régi különálló készülékek leváltása teljes egészében programozható beépített megoldásokra.


DCA csoportok

dca

A DCA (Digitally Controlled Amplifier) és Mute csoportok lehetővé teszik, hogy egyszerre több jelet szabályozzunk anélkül, hogy valamely sub csoport busra kevernénk azokat. Az M32C nyolc DCA és 6 Mute csoportja segítségével többféle jel szintjét állíthatjuk be egyetlen fader használatával, például dob mixet, fúvós szekciót, háttér vokált, stb.

A DCA vezérlés befolyásolja a kimeneti arányokat oly módon, hogy közben az önálló busok változatlanok maradnak. Az eredmény egy testre szabható munkafolyamat, amely maximális rugalmasságot biztosít, de meghagyja a busokat és subokat az eredeti céljukra, vagyis zónákhoz, közvetítésekhez, stb.


Csatlakozva

Minden M32 rendelkezik az összes szükséges csatlakozási lehetőséggel, ki/bemenettel és megfelelő funkciókkal már rögtön a dobozából kivéve, de ezzel még nem ér véget a dolog. Az USB 2.0 csatlakozás 32x32 csatornányi audió és MIDI jelet szállít a digitális munkaállomásra. Az integrált sokcsatornás digitális audió interfészek a külső stage boxokhoz és/vagy a P16 Personal Monitor rendszerhez csatlakoznak. A natív Ethernet vezérlés lehetővé teszi a távirányítást számítógépről, iPadről vagy iPhone-ról vezetékes, vagy vezeték nélküli hálózatot használva a szobán, vagy akár a földgolyón keresztül.

A dupla AES50 hálózati port a Klark Teknik SuperMAC technológiát alkalmazza, 96 bemenetet és 96 kimenetet kezel árnyékolt (STP) CAT5 kábelen keresztül, lehetőséget ad távoli stage boxok használatára és a jelek megosztására több M32 és más Midas, Klark Teknik és AES50 csatlakozóval felszerelt készülék esetében.

connected-2

Az Ultranet segítségével 16 csatornás digitális mixet közvetlenül a P16 Personal Monitor keverőkhöz juttathatunk költség-, hardver- és latency mentesen.

Az Ethernet, USB és MIDI mind az M32 alapfelszereltségéhez tartozik.

Egy külön bővítő slot is helyet kapott, így az M32 a mai és jövőbeni digitális audió hálózatok és csatlakozó protokollok széles köréhez képes kapcsolódni (USB, FireWire, ADAT, MADI és Audinate Dante).POWERPLAY P16

Személyi monitorkeverő rendszer


p16

Egyszerű mint egy kézfogás. Csak be kell dugni a P16-M személyi monitor keverőt az M32 Ultranet portjába árnyékolt (STP) CAT5 kábellel és az előadó máris beállíthatja a kedvére való 16 csatornás monitorkeverést. További P16-M készülékeket köthetünk sorba, vagy használhatjuk a P16-D Ultranet elosztót, hogy létrehozzunk egy plug and play monitorrendszert, amely 48 különálló P16-M berendezést tud fogadni.


DL16

Digitális csoportkábel

A Midas DL16 digitális stage box áthidalja a távolságot a színpad és a FOH (Front of House) keverő között tizenhat teljes egészében programozható és távvezérelhető high-end kategóriájú Midas mikrofon előerősítőjével, valamint nyolc analóg szimmetrikus XLR returnnel. Egyetlen árnyékolt (STP) CAT5 kábelen keresztül három DL16, vagy Midas DL150 stage box fűzhető sorba, így 48 bemeneti csatornát és 24 kimenetet használhatunk a színpadon. Az M32 dupla AES50 portja lehetővé teszi 96 bemeneti csatorna csatlakozását és jelútra küldését egyazon rendszerhez.

dl16
 • Az AES50 hálózati portok Klark Teknik SuperMac technológiát használnak az alacsony latency érték érdekében (fülmonitorhoz is alkalmazható)
 • Legfeljebb 100 méteres hálózati távolság CAT5 kábellel (nincs mellékelve)
 • Dupla AES50 port, mindegyikhez legfeljebb három S16 készülék kapcsolható – nincs szükség közösítőre, vagy routerre
 • Precíz LED-es szintjelző, valamint 7-szegmenses kijelző a színpadon történő beállításhoz
 • A fejhallgató kimenet bármelyik kimenethez/bemenethez hozzárendelhető a színpadi monitorozás érdekében
 • Kapcsolódási lehetőség a P16-M személyi monitor rendszerhez fülmonitor használatához (nincs mellékelve)
 • Dupla ADAT kimenet splitter üzemmódhoz és különálló digitális csoportkábel alkalmazásokhoz
 • MIDI ki- és bemenet a kétirányú kommunikációhoz a FOH keverő és a színpadon lévő MIDI készülékek között

aes50

Mi az a AES50 és SuperMac?

Az AES50 nagy csatornaszámot kezel egyidejűleg, rendkívül alacsony mérhető latency értéket produkál, pontos fázishelyes hálózati órajel kiosztásra képes, hibaérzékelő funkciót lát el és tartalék hálózatot biztosít, mindezek mellett egyszerűen telepíthető és könnyen használható annak érdekében, hogy eleget tegyen az élő előadások igényeinek.

Ez az egyedülálló kombináció előnyös élő és stúdió felvételi alkalmazásoknál egyaránt, de utómunkánál, közvetítésnél és audió jelek infrastruktúrájának kialakításakor is. A SuperMac az AES50 Klark Teknik tulajdonában lévő szabadalmaztatott implementációja. Eredetileg a Sony Pro-Audio Labs fejlesztette Oxfordban, az Audio Engineering Society AES50 digitális audió hálózatokra vonatkozó nyílt szabványának alapjait formálja át nagyfelbontású sokcsatornás audió kapcsolatra (HRMAI) – ahogyan az Audio Engineering Society Inc. közzétette.

 • 48 kétirányú audió csatorna 48 kHz-en, Neutrik etherCon csatlakozóval szerelt árnyékolt (STP) CAT5 kábel (max. hossz 100 m/328 láb)
 • Egyszerű kábelen duplex kapcsolat audió és órajel számára
 • Ethernet physical layer audió adatátvitel
 • Nagy csatornaszám és rendkívül alacsony mérhető latency érték (2x3 minta=1/8 ms)
 • Pontos fázishelyes órajel kiosztás
 • Átfogó hibaérzékelés és kezelés
 • Tartalék hálózat kiszolgálása
 • Minimális konfigurálás – teljesen egyszerű telepítés és használat
 • Ethernet TCP/IP protokoll – kompatibilis kiegészítő adatcsatorna

További információk a Midas digitális protokollokról

Valósidejű felvétel

X-USB

Élő felhasználásra szánt keverő sokoldalúan felszerelt gépházaként az M32 számos fontos stúdió funkcióra is alkalmas. 32 sávos felvétel és lejátszás Windows XP, Windows Vista, Windows 7 és Windows 8 rendszerek alatt, valamint Mac számítógépeken a beépített USB 2.0 csatlakozón keresztül. Az M32 többféle mintavételi frekvenciát támogat, 32 sávnyi élő hangfelvétel készíthető közvetlenül a számítógépre későbbi keveréshez. Remekül kihasználhatók az M32 beépített effektprocesszorai a DAW plug in gyűjtemény bővítésére, vagy a számítógép erőforrásainak felszabadítására.

Az M32 képességei mind a projekt-, mind pedig a professzionális stúdió hangmérnökök számára könnyen kihasználhatók, a projektek scene-ként rendezhetők akár a belső memóriában, akár USB pendrive-ra mentve.


Bővítés és hálózat


Opcionális bővítőkártyák

Az M32-n található bővítő hely sokoldalú bővítést tesz lehetővé számos különféle alkalmazáshoz. Az X-bővítőkártyák nagy választéka egyszerűen használható a gyárilag beépített X-USB kártya helyén, így az M32-t a meglévő MADI, Dante és ADAT hálózatokhoz is kapcsolhatjuk. Miután a keverő kompatibilis ezekkel a széles körben elérhető audió protokollokkal, az M32 problémamentes integrációt biztosít a digitális élő keverés, felvétel és adás területén.


X-UF

Nagysebességű FirWire/USB 2.0 audió interfész
professzionális felvételekhez

Az X-UF bővítőkártya stabil és gyors megoldást nyújt professzionális élő felvételekhez. 400 Mbit/másodperces átviteli képességével soksávos anyagainkat gyorsan átküldhetjük a népszerű DAW alkalmazásokba Mac és PC esetében FireWire, vagy USB 2.0 csatlakozáson keresztül. Az X-UF ezen kívül az M32-t egy kifinomult vezérlőfelületté változtatja, HUI és Mackie Control távvezérlő emulációt is biztosít.

x-uf

x-adat

X-ADAT

Nagyteljesítményű 32 csatornás ADAT bővítőkártya az M32-höz

Az X-ADAT bővítőkártya lehetővé teszi az M32 digitális integrálását bármely ADAT ki/bemenettel rendelkező eszközzel. Ide tartoznak a különálló felvevő készülékek, digitális audió munkaállomások, más digitális keverőpultok és jelprocesszorok. Az X-ADAT kártya 32 csatornányi ADAT ki/bemenetet biztosít 8 optikai Toslink csatlakozóján keresztül. A kártya 24-bites jelfeldolgozást tesz lehetővé, 44,1 és 48 kHz-es mintavételi frekvenciával, megőrizve a jel integritását. Az X-ADAT kártya BNC órajel ki/bemeneti képességgel is rendelkezik, ezáltal külső órajellel is vezérelhető, illetve órajelet biztosít más készülékek számára. Külső órajel szinkronizálás a BNC csatlakozón, illetve a négy Toslink csatlakozó bármelyikén lehetséges.


X-MADI

Nagyteljesítményű 32 csatornás MADI bővítőkártya az M32-höz

Az X-MADI bővítőkártya még több ki/bemeneti lehetőséget biztosít az M32 számára a MADI hálózat azonnali elérésével. A MADI, vagy AES10 protokoll hamarosan ipari szabvánnyá válik számos műsorszóró alkalmazásban. Az X-MADI duplex optikai SC csatlakozókat (IEC874-19) használ MADI készülékekhez való optikai kapcsolódáshoz, támogatja a többmódusú optikai kábel használatát 2 km hosszúságig. Két BNC terminál is található a kártyán a 75 ohmos koaxiális kábelen történő adattovábbításhoz 100 méteres távolságig. A BNC és optikai kábel egyidejűleg is használható, így megbízható tartalék hálózat hozható létre. Az X-MADI kártya tökéletes megoldás az M32 keverő MADI protokollt használó alkalmazásokba való integrálására.

x-madi

x-dante

X-DANTE

Nagyteljesítményű 32 csatornás Audinate Dante bővítőkártya az M32-höz

Az X-DANTE kártyát az X-USB kártya helyére szerelve az M32 alkalmassá válik Dante hálózatokhoz való csatlakozásra, gyakorlatilag bármilyen 100 Mbit/s, vagy Gigabit hálózati infrastruktúrát használva DSCP alapú QoS-szel, megbízható sokcsatornás audió átvitelt biztosítva más IP-alapú, egyazon hálózaton folyó adatforgalommal együttműködésben. Az X-DANTE kártya 24-bites adatátvitelre képes, mintapontos szinkronizálással és alacsony latency értékkel, ezzel biztosítva a legjobb hangminőséget. A másodlagos bemenet jóvoltából egy megbízható tartalék hálózat is beállítható. Az M32 teljes távvezérlése is megoldható a beépített Ethernet switch használatával. Amikor az X-DANTE kártyát számítógéphez kapcsoljuk, az Audinate Dante Controller alkalmazás segítségével a konfiguráció és a Dante-képes készülékek közötti jelutak beállítása teljes egészében elvégezhető.


Távvezérlés

M32 Editor (PC és Mac)

Akárcsak az életben, kapcsolatokból sosem lehet túl sok, és ez vonatkozik magára a keverő vezérlésére is. Egyszerűen kapcsoljuk az M32-t laptophoz, vagy asztali PC-hez, Mac-hez LAN, vezeték nélküli hálózat, vagy Ethernet kábel segítségével. Az M32 Editor az utasításokat számítógépen keresztül küldi. Mozgassuk a fadert a PC-n, mozog az M32-n is, nyomjunk meg egy gombot a számítógépen, az M32-n is bekapcsolódik. Különösen nagy segítség lehet ez a funkció színpadi monitor keverésnél, több installált M32 egyenként való vezérlésekor, illetve több távvezérlő állomás egy M32-vel való használatakor. Az M32 Editor ezen kívül scene-ek létrehozását is lehetővé teszi a PC-n, ezek előzetes elkészítésével jelentősen lerövidíthető a hangbeállásra fordított idő.

Az M32 Editor szoftver PC-n és Mac-en való használatával a számítógép egy virtuális M32 keverővé válik.

m32-edit

m32-mix

M32 Mix (iPad)

Az új M32 Mix applikációnak köszönhetően bárhonnan lehet keverni iPad segítségével. Csak egy vezeték nélküli routert kell Ethernet kábellel az M32-höz csatlakoztatni, majd wifi-n keresztül kapcsolódni akár tíz iPad készülékhez. Ez a funkció leginkább egyedi monitorkeverésnél lehet hasznos.

Az M32 Mix alkalmazás révén mind a 32 mikrofonbemenet, 8 aux bemenet és 16 bus, valamint a sztereó effekt returnök, a matrix, a fő és DCA hangerőszintek szabályozhatók. Válasszunk ki egy fader bankot az iPaden, csúsztassuk a virtuális fadert és az M32 motoros faderei azonnal követik a mozgást. Ezen kívül a Sends on Faders funkciónak köszönhetően az iPad 16 független monitor mixet is képes szabályozni. Az M32 Mix alkalmazás sokoldalúságot és mobilitást nyújt.

Az ingyenes M32 Mix alkalmazás letölthető az Apple App Store-ból.


M32-Q (iPhone és iPod Touch)

Az M32 Cue tökéletes eszköz a Midas M32 keverőn történő személyes monitor beállításokhoz. Kompatibilis az iPhone és iPod készülékekkel, minden művész a saját M32 Cue alkalmazását futtatja személyes lábmonitorjának keverési beállításához. Az M32 Cue MCA (Mix Control Association) funkcióval rendelkezik, amely olyan egyszerűvé teszi a monitor keverést, hogy az előadás közben is beállítható. A négy MCA szabályzó egyikéhez rendeljünk hozzá egy bemenetet, vagy bemenetek kombinációját az M32 Cue programon belül, és azonnal hozzájutunk a „többet magamból”, „kevesebb zenekart”, vagy „több taktjelet” lehetőségekhez – mindössze az ujjunkat kell elhúzni a kijelzőn.

Az ingyenes M32 Cue alkalmazás letölthető az Apple App Store-ból.

m32-q

m32-q-android

M32-Q (Android)

Az M32-Q androidos készülékekhez is elérhető, lehetővé téve, hogy beállítsuk saját személyes monitorkeverésünket a Midas M32 digitális keverőpulton. Kompatibilis az Android mobil eszközökkel, minden művész a saját M32-Q Android alkalmazását futtatja személyes fül-, vagy lábmonitorjának keverési beállításához az iPhone alkalmazáshoz hasonló felületen. Az M32-Q MCA (Mix Control Association) funkcióval rendelkezik, amely olyan egyszerűvé teszi a monitor keverést, hogy az előadás közben is beállítható. A négy MCA szabályzó egyikéhez rendeljünk hozzá egy bemenetet, vagy bemenetek kombinációját az M32-Q Android programon belül, és azonnal hozzájutunk a „többet magamból”, „kevesebb zenekart”, vagy „több taktjelet” lehetőségekhez – mindössze az ujjunkat kell elhúzni a kijelzőn.


© 2015 Bluesound Kft.