Midas M32

Digitális keverőpult élő és stúdió alkalmazáshoz 40 bemeneti csatornával, 32 Midas mikrofon előerősítővel és 25 mix busszal

 • Digitális keverőpult élő előadás és stúdió felvétel céljára 40 bemeneti csatornával
 • 32 díjnyertes Midas mikrofon előerősítő
 • 25 késésmentes fázis-koherens mix bus
 • Az AES50 hálózat 96 be- és kimenetet tesz lehetővé
 • A nyitott architektúra későbbi 96 kHz-es működésre is készen áll
 • 192 kHz-es ADC és DAC átalakítók kiemelkedő hangminőséggel
M32 picture


 • A Bentley által tervezett ipari kivitel
 • Kiváló minőségű szénszálas, alumínium és nagyszilárdságú acél felépítés
 • 40 bites lebegőpontos digitális jelfeldolgozás
 • 8 DCA és 6 némító csoport
 • 8 sztereó effektprocesszor
 • 25 darab 100 mm-es motoros Midas Pro tolópotméter
 • Nappali fényviszonyok között is olvasható 7”-os színes TFT képernyő
 • 32x32 csatornás USB 2.0 audió interfész
 • DAW távvezérlő emuláció Mackie Control és HUI protokollokkal
 • Opcionális távvezérlő alkalmazás iPhone és iPad készülékekhez
 • Automatikus univerzális kapcsolóüzemű tápegység
 • 3 éves jótállási program
 • Angol tervezés és kivitelezés

A jövő klasszikusának tervezése


A Midas célja a klasszikus brit keverők hagyományainak ötvözése a legmodernebb technológiákkal, valamint teljes egészében újraértelmezni azt, amit egy közepes méretű pult nyújtani képes.

Szokatlan irányból közelítettek a formavilághoz – az inspirációt a csúcsminőségű luxusautók iparága adta.


Miért éppen felsőkategóriás autók?

Egyszerűen azért, mert a Bentley, Aston Martin, Rolls Royce és más vezető gyártók nagyon tudják, hogyan kell bevezetni az innovatív technológiai újításokat, miközben megmarad az érzés, a lényeg, a márka eszmei értékének ápolása. Lényegében ez volt a kihívás az M32 keverő megalkotásának esetében is.

Tehát annak érdekében, hogy egy jövőbe mutató dizájnnal a Midas hagyományait még tovább lehessen vinni, a híres luxusautó gyártónál, a Bentley-nél végzett munkájáról ismert legendás ipari formatervező, Rajesh Kutty segítségét vették igénybe.

Kutty azon formai elemek tanulmányozásával kezdte a munkát, amelyek a Midast olyan kapóssá tették – a korszerű, logikus elrendezéstől a példa nélkül álló kezelhetőségig és ergonómiáig. Ezek azok a tulajdonságok, amelyekben szerte a világon megbíznak a koncert hangmérnökök, a Midas örökségének kulcsfontosságú szempontjai.

E formai elemek tudatában Kutty meghatározta a stílust, amely modern, újszerű, futurisztikus és bámulatosan elegáns.

Számos különféle anyag kipróbálásra került. Számtalan dizájn-variációt megvizsgáltak. Végül egy olyan kivitelre esett a választás, amelyben sikerült tökéletesen összeházasítani az aerodinamika művészetét és a kompromisszummentes működést. A megjelenés egyszerre ultramodern és ugyanakkor klasszikus.

sketches

Mérföldkő a keverők történetében

Az M32-t közelről szemügyre véve kiderül, hogy a megjelenés minden értelemben egészen új. Rajesh Kutty Bentley által inspirált formai elemei tökéletesen belesimulnak a Midas jellegzetes vonásaiba, jól megkülönböztetik bármely más keverőpulttól. Gyönyörű körvonalai és elegáns alakja forradalmasítja az élő keverők eddigi gyakorlatát.

A Midas M32 felépítése lenyűgöző, ugyanakkor hosszú éveken át megbízható működést garantál az élő előadások körülményei között is. Az M32 túlnyomórészt térhálós szerkezetű vázat alkalmaz, a segédkeretnél pedig strapabíró és könnyű szénszálas és alumínium anyagokat használnak. Többféle ötvözet is felhasználásra került, amelyek az alkatrészek maximális teherbírását garantálják, ugyanakkor a berendezés súlyát is kedvezően befolyásolják.

Az M32 olyan innovatív, előremutató megoldásokat alkalmaz, amelyek stílusosan egyesítik a modern szerkesztési elveket és a high-tech anyagokat, így mérföldkőnek számít majd a keverők történetében.


A Midas egy Bentley a maga nemében

Rajesh Kutty

2013-ban felkértek, hogy egy új formai koncepciót hozzak létre a Midas, ezzel együtt az új keverőpult számára. A Bentley Motorsnál és más jól ismert márkáknál való munkám során már megismertem az ilyesfajta kihívásokat, vagyis hogy átalakítsak egy brandet úgy, hogy eközben megtartsam az értékes örökséget – ebben az esetben a Midasét, egy 40 éves ikonikus brit keverőasztalét.

Az iparág csúcsát jelentő Midas egy Bentley a saját területén. Az ergonómia, teljesítmény és stílus szempontjából egy kiváló luxusautót nyugodtan hasonlíthatunk egy high-end keverőpulthoz. Egy üres papírlapot tettek elém, mikor az anyagok kiválasztására került sor. Ez azt jelentette, hogy vegyem fontolóra a könnyű anyagok – szénszálas műanyagok és alumínium – használatát is, miközben a nagyobb teherviselő szerkezeti részek kifinomult acél konstrukciót igényeltek.

Különösen nagy figyelmet fordítottam a tapintható felületi elemek kialakítására, például a tolópotméterek gombjaira, valamint a megvilágításra, hogy rossz fényviszonyok között is lehessen dolgozni rajta.

Kezdettől fogva az volt az ötlet, hogy szakítsunk a sablonokkal! Éppen ezért a mai keverőkre jellemző hagyományos statikus formákat, vaskos megjelenést szándékosan elhagytuk. Ehelyett sokkal dinamikusabb, ergonomikusabb, mégis fényűző készüléket készítettünk. A színek, a méret, a mozgathatóság és a hardver egyforma jelentőséget kapott az M32-ben. Ez a márkanév igazi mai vetülete.

Nagyon boldog vagyok, hogy az M32 megjelent és megtisztelő számomra, hogy a nevem összeforrt a Midasszal.

Rajesh Kutty


Iparág vezető 192 kHz-es precizitás

Az úttörő M32 keverőpult egyesíti magában a legendás Midas hangminőséget és a digitális technológia fejlődését – jövőbe mutató 96 kHz-es nyitott architektúrájával és az iparágban vezetőnek számító 192 kHz-es ADC és DAC konvertereivel forradalmi középméretű keverő született. Az M32 egészen lapos kivitele luxuskategóriába emeli a keverés folyamatát. A csúcsminőségű felhasznált anyagok, mint például a szénszálas műanyag, kiemelkedő strapabírást és szilárdságot biztosítanak lényegesen kisebb súly mellett, mint más hasonló keverők esetében.

Az M32 megkapta a Midas Pro sorozat díjnyertes mikrofon előerősítőit és egyedi kivitelű motoros fadereit, amelyeket több mint egymilliós életciklusra terveztek – háromszor annyit bírnak, mint a többi ismert pult potméterei.

A Midas M32 a jövő keverőpultja, amely igen magasra tette a mércét az élő alkalmazásokhoz készült keverők versenyében.


Legendás Midas hangminőség

Bár a Midas M32 kivitelének, stílusának és felépítésének köszönhetően sokak tekintetét magára vonja, a hangmérnökök és előadóművészek számára mégis a hangminőség számít a leginkább.És ez az a terület, ahol az M32 még fényesebben bizonyít. A kiváló hangzású Midas pultok sorában a legfiatalabbként azon elismert keverők leszármazottja, amelyek a szó szoros értelmében meghatározták az elektronikai felépítés és hangminőség máig érvényes szabványát. Negyven év óta, amikor a Midas első sikereit megalapozta olyan művészekkel mint Billy Joel, Yes, The Beach Boys, Pink Floyd és mások, a legenda mindig a kompromisszummentes hangminőségről és hangvisszaadásról szól.

Az analóg bemeneti szekcióban audiofil minőségű Cirrus Logic sokcsatornás 192 kHz-es A/D átalakítókat találunk, amelyek 114 dB-es dinamika tartományt, rendkívül alacsony torzítást és zajt garantálnak.

XL8

A holnapnak szól

Az M32 keverőpult a mának és a holnapnak szól – jövőbe mutató 96 kHz-es nyitott architektúrás felépítése és az iparágban vezetőnek számító 192 kHz 24 bites ADC és DAC átalakítói a legkorszerűbbek, kiemelkedő minőségű hangzást biztosítanak.


Díjnyertes
Midas mikrofon előerősítő


tec-award

A Midas mikrofon előerősítője vezető koncert- és stúdióhangmérnökök által elismert, mint a híres Midas hangzás lényegének megtestesítője. Több mint negyvenéves tervezői gyakorlat párosul a legkiválóbb, prémium kategóriás alkatrészekkel, ezek együttesen biztosítják a jól ismert mélységet és melegséget, a finom atmoszférát, a kiváló térérzetet, a precízen megvalósítható hangképet. A díjnyertes Midas mikrofon előerősítő elismert hangzása koncerthangmérnökök generációit inspirálta arra, hogy a legjobbat hozzák ki magukból, mintegy tájképet festve a hangból, lenyűgözve ezzel a hallgatóságot szerte a világon.


Tájképfestés hanggal

A Midas előerősítője megszünteti a gain beállítások fokozatai között lévő jellegzetes kiegyensúlyozatlanságokat, ezzel javítja a közös módusú jelelnyomási tényezőt (CMRR) és a harmonikus torzítást, szinte alig kimutatható szintre csökkentve ezeket. A szélessávú áramkörökből álló rendszer kiváló stabilitást, rádiófrekvenciás jelelnyomást és zajviszonyokat biztosít minden gain fokozatnál, amely hozzájárul az áttetsző, nyílt és dinamikus hangzáshoz. De ezzel még nincs vége. Az évek során számos keverő hangmérnök ráébredt, hogy ez a robusztus és túlvezérlés tűrő megoldás magas kivezérlésnél egészen új dimenziókat nyit a hangzásban, az eredendően audiofil hangvisszaadás utat enged a harmonikusok megfelelő keveredésének, ezáltal meleg és organikus megszólalást tapasztal a milliónyi koncertlátogató, valamint az évek alatt az utókornak készült számtalan élő album hallgatója.

Miután a hangzás alapja mindig a mikrofon előerősítőnél – az első pontnál ahol a jel belép a keverőbe – kezdődik, az M32 eredeti Midas mikrofon előerősítőket kapott, amelyek élethűen adnak vissza minden apró hangzásbeli részletet, így az előadásból soha semmi sem vész el. Áttetsző hangkép, alacsony zajszint és magas közös módusú jelelnyomás fémjelzi ezt a klasszikus kialakítást.

award-winning

A mikrofon előerősítők pontosan ugyanazok a típusok, amelyeket az ipari szabványt jelentő Midas XL4 és Heritage 3000 keverőkben alkalmaznak, sokak egyetértenek abban, hogy ezek a valaha gyártott legjobb analóg pultok élő előadáshoz. Az elmúlt évtizedben az XL4 és Heritage 3000 keverőket számtalanhíres művész használta, mint például Bon Jovi, Alanis Morrisette, AC/DC, Coldplay, Kid Rock, Metallica, Alicia Keys, Foo Fighters, Christina Aguilera, Sir Paul McCartney, Pearl Jam és sokan mások.

Az M32 ugyanezekre az örökségekre épít, a hangminőség és teljesítmény professzionális, elismerésre méltó színvonalát nyújtva.


Amit az M32 lehetővé tesz – az minden

Akár a már meglévő analóg keverési háttérrel, akár a szokásos digitális pultok irányából közelítünk az M32-höz, az első alkalommal máris intuitív és magától értetődő módon dolgozhatunk.

Az M32 kiváló képességei a munkafolyamatok egyszerűségében rejlenek. Az érintés érzékeny szabályzókkal a kritikus beállításokat finoman végezhetjük a keverési folyamat közben, a TFT képernyő pedig minden mozdulatról tájékoztatást ad. Az érintés érzékeny szabályzók, motoros faderek és az LCD és TFT képernyők sora teszi az M32-t a legjobb megoldássá élő keveréshez, közvetítéshez, stúdiófelvételhez és utómunkában való felhasználáshoz.

Az M32 teljes egészében megváltoztatja a módszereket a digitális keverő képességeinek újragondolásával. Az intuitív munkafolyamat összekapcsolása a teljesen interaktív kezelőfelülettel biztosítja az megszokott körülményeket és bizalmat ébreszt. A fejlett mérnöki munka és mindenre kiterjedő tervezés kiváló hangzásbeli tulajdonságokat eredményez kiemelkedően jó árfekvés mellett – ez a teljes szemléletváltás.

m32-everything

Amit az M32 lehetővé tesz – az minden

A Midas tapasztalatai negyven évet ívelnek át az audió ipar csúcsán, a világ legjobb előadóinak számtalan turnéján és a legrangosabb eseményeken való részvétellel. Negyven év eltökélt kutatás, a világ háromszáz legjobb mérnökével való fejlesztés, valamit a gyártási folyamatok feletti teljes ellenőrzés. Ebben rejlik az M32 ereje.

Mindezeken túl az M32 arra született, hogy kézben tarthassuk a digitális technológia erejét minden kompromisszumtól mentesen. A Midas a maga nemében egyedülálló értékekre való törekvésének eredményeképp az M32 alapból olyan fejlett szolgáltatásokat nyújt, mint a motoros faderek, LCD feliratok, feliratozó mezők, egyéni monitorkeverés és nagysebességű digitális audió hálózat.


„Gondolattól a hangig” interfész


mind-to-sound

Az M32 tulajdonképpen egy „gondolattól a hangig” interfész – a kreativitás és a produkció metszéspontja.

Függetlenül attól, hogy valaki hozzászokott a digitális keverőpultokhoz vagy sem, az M32 intuitív kezelőfelülete zökkenőmentes munkát tesz lehetővé és azonnal otthonos érzetet kelt.

A munkafolyamat a használatba vétel első pillanatától kezdve oly módon bontakozik ki, hogy elkerülhetők az akadályok, zavarok és a tétovázás.


A folyamat elemei


Channel Strip

Az M32 csatorna sávja egyetlen szekcióba helyezi a legfontosabb csatorna beállítások paramétereit, így mindegy melyik csatornával dolgozunk, a kezelőszervek mindig ugyanazok.

Ez a hatékony kialakítás a Midas évtizedekre visszanyúló tervezési munkájából és a felhasználók javaslataiból fakad. A szabályzók optimális fényei biztosítják a szintek és állapotok egyértelmű visszajelzését minden betekintési szögből.

A megvilágított adatbeviteli forgatógombok és kapcsolók az előerősítő beállításait, a frekvenciatartomány kiválasztását, a kettős dinamikaszekció, valamint a többféle üzemmódú teljesen parametrikus EQ értékeit, a bus küldést, a fő- monó- és sztereó panoráma szabályzását teszik lehetővé.

channel-strip

7”-os fő kijelző

7inch-display

Az M32 nappali fényviszonyok között is jól látható TFT (Thin Film Transistor) kijelzője akkor mutatja a beállítási peremétereket, amikor szükség van rá.

A magas kontraszttal és jó olvashatósággal rendelkező kijelző ideális megoldás koncerteken és szabadtéri fesztiválokon.A nagy precizitású, tartalomfüggő, érintés érzékeny adatgombok támogatásával a kijelző életre kel és nagy felbontásban azonnal jelzi a paraméterek széles skálájának alkalmazott beállításait.

Az intelligens kialakítás olyan létfontosságú funkciók szabályzását is lehetővé teszi, mint az effektek, a kivezérlés, a jelutak és egyebek, mindössze egy-két gomb megnyomásával.


Sendek a faderen

Az M32 a digitális keverés kényelmét nyújtja az aux és kimeneti bus mixek esetében is, köszönhetően az integrált Sends on Fader funkciónak. Ez a hihetetlenül hasznos szolgáltatás lehetővé teszi sub-mixek létrehozását monitorozáshoz, második hangzónához és több más alkalmazáshoz, mindezt anélkül, hogy befolyásolná a főkimenet keverési arányait és szintjeit.

Az M32 biztosítja, hogy bármely választott jelet akármelyik aux, vagy kimeneti busra küldjük, azután a csatorna faderekkel állítsuk be a tökéletes arányokat.

A keverő megjegyzi a faderek helyzetét és azonnal behívja azokat, amikor kiválasztunk egy bust a gyors beállításhoz.

sends-on-fader

DCA csoportok

dca

A DCA (Digitally Controlled Amplifier) csoportok lehetővé teszik, hogy egyszerre több jelet szabályozzunk anélkül, hogy valamely sub csoport busra kevernénk azokat. Az M32 nyolc DCA csoportja segítségével többféle jel szintjét állíthatjuk be egyetlen fader használatával, például dob mixet, fúvós szekciót, háttér vokált, stb.

A DCA vezérlés befolyásolja a kimeneti arányokat oly módon, hogy közben az önálló busok változatlanok maradnak. Az eredmény egy testre szabható munkafolyamat, amely maximális rugalmasságot biztosít, de meghagyja a busokat és subokat az eredeti céljukra, vagyis zónákhoz, közvetítésekhez, stb.


View funkciók

Az M32 keverőn tizenegy, stratégiailag körültekintően elhelyezett, különféle funkciókhoz rendelhető View gombot találunk. Ezek a gombok lehetővé teszik, hogy a meghatározott funkciókhoz tartozó információkhoz azonnal hozzáférjünk.

Például ha a View gombot az EQ szekcióban nyomjuk meg, a csatorna hangszínbeállításai azonnal megjelennek a fő kijelzőn, így aprólékosan változtathatunk a minden idetartozó paramétereken.

A vizuális finomhangolásnak ez a közvetlen módja a hangmérnök számára olyan szintű hozzáférést biztosít, amelyet eddig csak lényegesen drágább keverőkön lehetett elérni.

view-function

Kijelölési szekció

assign-section

Amíg néhány digitális pult csak alig egy pár, felhasználó által meghatározható szabályzási lehetőséget kínál, az M32 Assign szekciója ezzel szemben összesen 36 teljesen testre szabható beállítást tesz lehetővé három független szinten, ezzel új irányadó mértéket hozva létre.

Akárcsak a csatornáknál és busoknál, az önálló feliratozó mezők a gyors azonosítást teszik lehetővé. A gombokat használhatjuk a paraméterek ki/bekapcsolására, az effektek idejének tap tempó beállítására, vagy bizonyos kijelző képernyőkhöz való ugráshoz.

A LED-ekkel körbefuttatott adatbeviteli forgatógombok meghatározott csatorna paraméterekhez rendelhetők, illetve az adott csatornához tartozó dinamika szekció további értékeinek beállítására szolgálnak.


„Akusztikai integráció” – az élő hangzás forradalma

A legendás, negyven éves brit Turbosound cég, amely a világ egyik legjobb hangszórórendszeréről híres, összefogott a Midasszal annak érdekében, hogy a keverőt és a hangosítást tökéletes rendszerré lehessen összekapcsolni. Ez nevezik „akusztikai integráció”-nak.

Az M32 Ultranet bus lehetővé teszi 16 csatornányi digitális audió jel küldését a Turbosound iQ hangszórórendszerre – mindezt egy egyszerű CAT5-ös kábelen – a vezérlő adatokkal együtt, hogy a beállítások távirányítással történhessenek.

acoustic-integration

Továbbá az iQ sorozat néhány népszerű hangszóró valódi fizikai modellezését is el tudja végezni, ezek az M32-n keresztül távvezérelhetők, ezáltal lehetővé válik, hogy a hangmérnök különböző hangszóró modelleket alkalmazzon valós időben, kényelmesen irányítva a keverőpultról.

Az „akusztikai integráció” a következő forradalom az élő hangosításban.


100 sávos RTA minden csatornához/bus EQ-hoz

100-band

Az M32 nagyfelbontású 100 sávos Real Time Analyzerrel (RTA) rendelkezik, teljes sávos és spektrumos nézettel. A nagyfelbontású RTA mutatja a hangenergia eloszlását 100 frekvencia sávra osztva, 10 másodperces mintát ábrázolva.

Átkapcsolhatunk nagy RTA nézetre, ahol bármely jelet teljes képernyős felbontásban láthatjuk, vagy kombinált nézetre, amikor az RTA minden csatorna és bus EQ görbéjét mutatja egymás felett. Közvetlenül megtekinthetjük a szűrők beállításának hatását a hangspektrumra. Ezen kívül az RTA megjeleníthető az FX rack 31 sávos grafikus hangszínszabályzójának tetején is.

A frekvenciák ellenőrzése soha nem volt ennél egyszerűbb.


16 fizikai modellezésen alapuló lélegzetelállító effekt plug-in

Az M32-be bekerült tizenhat új effekt plug-in ötvennél is több effekt elérését teszi lehetővé, amelyek több ezer dollárba kerülnének, ha hardverként szeretnénk megvásárolni őket.

A high-end minőségű effekt plug-in új generációja klasszikus hangberendezések valódi fizikai modellezésen alapul. Ezek az analóg készülékek tulajdonképpen „újjáépültek” a digitális területen és olyan legendás processzorokat találunk közöttük, mint az UREI 1176, Teletronix LA-2A és Fairchild 670 kompresszor, valamint a Pultec EQP-1a és EQ5 hangszínszabályzó, stb. Egy csúcsminőségű ötsávos kompresszor is bekerült a választékba.

fx

Végül, de nem utolsósorban az M32 négy stúdióminőségű sztereó zengetőt és nyolc 31 sávos grafikus EQ-t képes futtatni. Ezzel lehetővé válik a régi különálló készülékek leváltása teljes egészében programozható beépített megoldásokra.


Megosztott gain és távvezérlés FOH és monitor keveréshez

gain-splitting

Az új Gain Split üzemmód szétválasztja a csatorna gaint (trim) az erősítő gaintől, ezzel lehetőség nyílik arra, hogy mind a FOH hangmérnök, mind pedig a monitor keverő hangmérnök digitálisan beállítsa a jelszinteket – függetlenül az előerősítő gain állásától.

Ezen felül az új HA Gain Remote opció segítségével a pult gain beállításait egy külső keverőről is szabályozhatjuk, mintha az M32-t stage boxként használnánk


További útválasztó és processzálási lehetőségek

A legújabb firmware frissítéssel az M32 routing lehetőségei kibővültek. A kimeneti jelek és XLR kimenetek mostantól külön kezelhetők, ezáltal mód nyílik az AES50 forrásból, vagy bővítő kártyákból származó jelet közvetlenül az M32 analóg kimenetére küldeni.

Például most már az M32-ről jövő kimeneteket arra is lehet használni, hogy több pultot fűzzünk össze. Új kimeneti pontokat állíthatunk be mute előtt vagy után, így jobb alkalmazhatóságot biztosít a P16 személyes monitorkeverőkhöz. Ez azokban a szituációkban lehet nagyon hasznos, amikor nem akarjuk némítani a csoportokat és ezzel megszakítani a jelfolyamot.

flexability

Remek új eszközök a Scene és Show kezeléshez

show-management

Újdonság a Cue List, amely intuitív módja a scene-ek és az új „Snippet”-ek automatikus betöltésének különböző pontokon az előadás közben. Az összesen 500 cue mindegyike képes betölteni a 100 scene vagy snippet bármelyikét külön, vagy egyidejűleg. Ezáltal összesen 500 cue x 100 scene x 100 snippet használható.

Például el lehet tárolni a kedvenc EQ beállításokat dobokhoz az 1-8 csatornán snippetként, azonnal behívhatóan akár egy preset, teljesen függetlenül a keverő egyéb scene-jeitől. Olyan, mintha snapshotot készítenének a bemenet, return, effekt, bus, matrix, fő és DCA csoportok paramétereiről, hogy gyorsan hozzáférjünk amikor csak szükség van rá.


A MIDAS PRO FADER -
egymilliós életciklusra tervezve

A Midas azon törekvése közepette, hogy minden lehetséges szempontból iparág vezető legyen elhatározta, hogy megtervezi a világ legmegbízhatóbb motoros tolópotméterét. Mélyre ástak az anyagismeret tudományában, olyan fél drága fémeket alkalmaztak, amelyek megfelelő tartósságot kínáltak. Rendkívüli gondosságra volt szükség egy olyan motoros fader tervezésekor, amelynek estéről-estére, évről-évre folyamatos működőképességet kell biztosítania.

A fémforgalmazókkal való megbeszéléssel eltöltött tetemes mennyiségű idő következményeként speciális alkatrészeket fejlesztettek ki, amelyek nagy linearitással rendelkeznek, robusztus felépítésűek, ugyanakkor sima érzetet keltenek a működés folyamán. Rendkívül egyenes, csúcsminőségű, simára polírozott acél vezető rudakra volt szükség – és megszerezték. Szoros együttműködésben dolgoztak a gyártó partnerekkel annak érdekében, hogy fenntarthassák az alkatrészekre vonatkozó tűréshatárt, mindig a legmegfelelőbb anyagot válasszák és kontrollálják a folyamatokat. Így lehet biztosítani az állandó minőséget, ezzel elkerülhető az alkatrészek deformációja és csavarodása, amelyet a hűlés során bekövetkező zsugorodás okoz.

scibble-strip

Igaz, ez nem volt épp egyszerű – rengeteg időt fordítottak a Midas PRO fader kifejlesztésére.

A Midas PRO faderek egymillió ciklust bírnak ki – háromszor annyit, mint más élenjáró gyártó termékei.


LCD feliratozó mezők

scribble-strip-2

Az összesen 29 programozható LCD feliratozó mező segítségével azonosíthatók a csatornák/busok, azt mutatják amit éppen szabályozunk.

Használhatók a kimenetek/bemenetek címkézésére, ezen kívül egy szempillantás alatt felismerhető ikonok hozzáadására is van lehetőség. Színeket is hozzárendelhetünk, így vizuális csoportokat hozhatunk létre, munka közben is azonnal felismerhetők a hasonló bemenetek.

Egyszerű, elegáns és hatékony – nincs többé szükség ragasztószalagra a jelöléshez.Csatlakozva

Minden M32 rendelkezik az összes szükséges csatlakozási lehetőséggel, ki/bemenettel és megfelelő funkciókkal már rögtön a dobozából kivéve, de ezzel még nem ér véget a dolog. Az USB 2.0 csatlakozás 32x32 csatornányi audió és MIDI jelet szállít a digitális munkaállomásra. Az integrált sokcsatornás digitális audió interfészek a külső stage boxokhoz és/vagy a P16 Personal Monitor rendszerhez csatlakoznak. A natív Ethernet vezérlés lehetővé teszi a távirányítást számítógépről, iPadről vagy iPhone-ról vezetékes, vagy vezeték nélküli hálózatot használva a szobán, vagy akár a földgolyón keresztül.

A dupla AES50 hálózati port a Klark Teknik SuperMAC technológiát alkalmazza, 96 bemenetet és 96 kimenetet kezel árnyékolt (STP) CAT5 kábelen keresztül, lehetőséget ad távoli stage boxok használatára és a jelek megosztására több M32 és más Midas, Klark Teknik és AES50 csatlakozóval felszerelt készülék esetében.

connected-2

Az Ultranet segítségével 16 csatornás digitális mixet közvetlenül a P16 Personal Monitor keverőkhöz juttathatunk költség-, hardver- és latency mentesen.

Az Ethernet, USB és MIDI mind az M32 alapfelszereltségéhez tartozik.

Egy külön bővítő slot is helyet kapott, így az M32 a mai és jövőbeni digitális audió hálózatok és csatlakozó protokollok széles köréhez képes kapcsolódni (USB, FireWire, ADAT, MADI és Audinate Dante).

connected


POWERPLAY P16

Személyi monitorkeverő rendszer


p16

Egyszerű mint egy kézfogás. Csak be kell dugni a P16-M személyi monitor keverőt az M32 Ultranet portjába árnyékolt (STP) CAT5 kábellel és az előadó máris beállíthatja a kedvére való 16 csatornás monitorkeverést. További P16-M készülékeket köthetünk sorba, vagy használhatjuk a P16-D Ultranet elosztót, hogy létrehozzunk egy plug and play monitorrendszert, amely 48 különálló P16-M berendezést tud fogadni.


DL16

Digitális csoportkábel

A Midas DL16 digitális stage box áthidalja a távolságot a színpad és a FOH (Front of House) keverő között tizenhat teljes egészében programozható és távvezérelhető high-end kategóriájú Midas mikrofon előerősítőjével, valamint nyolc analóg szimmetrikus XLR returnnel. Egyetlen árnyékolt (STP) CAT5 kábelen keresztül három DL16, vagy Midas DL150 stage box fűzhető sorba, így 48 bemeneti csatornát és 24 kimenetet használhatunk a színpadon. Az M32 dupla AES50 portja lehetővé teszi 96 bemeneti csatorna csatlakozását és jelútra küldését egyazon rendszerhez.

dl16
 • Az AES50 hálózati portok Klark Teknik SuperMac technológiát használnak az alacsony latency érték érdekében (fülmonitorhoz is alkalmazható)
 • Legfeljebb 100 méteres hálózati távolság CAT5 kábellel (nincs mellékelve)
 • Dupla AES50 port, mindegyikhez legfeljebb három S16 készülék kapcsolható – nincs szükség közösítőre, vagy routerre
 • Precíz LED-es szintjelző, valamint 7-szegmenses kijelző a színpadon történő beállításhoz
 • A fejhallgató kimenet bármelyik kimenethez/bemenethez hozzárendelhető a színpadi monitorozás érdekében
 • Kapcsolódási lehetőség a P16-M személyi monitor rendszerhez fülmonitor használatához (nincs mellékelve)
 • Dupla ADAT kimenet splitter üzemmódhoz és különálló digitális csoportkábel alkalmazásokhoz
 • MIDI ki- és bemenet a kétirányú kommunikációhoz a FOH keverő és a színpadon lévő MIDI készülékek között

aes50

Mi az a AES50 és SuperMac?

Az AES50 nagy csatornaszámot kezel egyidejűleg, rendkívül alacsony mérhető latency értéket produkál, pontos fázishelyes hálózati órajel kiosztásra képes, hibaérzékelő funkciót lát el és tartalék hálózatot biztosít, mindezek mellett egyszerűen telepíthető és könnyen használható annak érdekében, hogy eleget tegyen az élő előadások igényeinek.

Ez az egyedülálló kombináció előnyös élő és stúdió felvételi alkalmazásoknál egyaránt, de utómunkánál, közvetítésnél és audió jelek infrastruktúrájának kialakításakor is. A SuperMac az AES50 Klark Teknik tulajdonában lévő szabadalmaztatott implementációja. Eredetileg a Sony Pro-Audio Labs fejlesztette Oxfordban, az Audio Engineering Society AES50 digitális audió hálózatokra vonatkozó nyílt szabványának alapjait formálja át nagyfelbontású sokcsatornás audió kapcsolatra (HRMAI) – ahogyan az Audio Engineering Society Inc. közzétette.

 • 48 kétirányú audió csatorna 48 kHz-en, Neutrik etherCon csatlakozóval szerelt árnyékolt (STP) CAT5 kábel (max. hossz 100 m/328 láb)
 • Egyszerű kábelen duplex kapcsolat audió és órajel számára
 • Ethernet physical layer audió adatátvitel
 • Nagy csatornaszám és rendkívül alacsony mérhető latency érték (2x3 minta=1/8 ms)
 • Pontos fázishelyes órajel kiosztás
 • Átfogó hibaérzékelés és kezelés
 • Tartalék hálózat kiszolgálása
 • Minimális konfigurálás – teljesen egyszerű telepítés és használat
 • Ethernet TCP/IP protokoll – kompatibilis kiegészítő adatcsatorna

További információk a Midas digitális protokollokról

Valósidejű felvétel

X-USB

Élő felhasználásra szánt keverő sokoldalúan felszerelt gépházaként az M32 számos fontos stúdió funkcióra is alkalmas. 32 sávos felvétel és lejátszás Windows XP, Windows Vista, Windows 7 és Windows 8 rendszerek alatt, valamint Mac számítógépeken a beépített USB 2.0 csatlakozón keresztül. Az M32 többféle mintavételi frekvenciát támogat, 32 sávnyi élő hangfelvétel készíthető közvetlenül a számítógépre későbbi keveréshez. Remekül kihasználhatók az M32 beépített effektprocesszorai a DAW plug in gyűjtemény bővítésére, vagy a számítógép erőforrásainak felszabadítására.

Az M32 képességei mind a projekt-, mind pedig a professzionális stúdió hangmérnökök számára könnyen kihasználhatók, a projektek scene-ként rendezhetők akár a belső memóriában, akár USB pendrive-ra mentve.


DAW-ra kész – MIDI és Mackie Control, valamint HUI protokollok

A beépített MIDI portoknak köszönhetően az M32 keverő magas szintű, nagyformátumú vezérlőfelületként képes működni, hasonlóan a Mackie Controlhoz és HUI-hoz, problémamentesen integrálható a legnépszerűbb DAW platformokba. Az M32 motoros faderei használhatók pozíció információk küldésére a DAW képernyő fadereire, továbbá minden bus némító és solo gombja is vezérli a képernyőn lévő megfelelőjét. Ez a DAW és M32 között mindkét irányban működő vezérlőfelület kapcsolat gyorsabb munkát tesz lehetővé, ügyelhetünk a keverés legapróbb részleteire. Végül is a kézzel való keverés során „tapintható” közelségbe kerülünk a zenei anyaggal, olyan szintű finomításokra nyílik lehetőség, amely a jó keverés és a művészi munka közötti különbséget jelenti. Vagy inkább egeret használjunk?


Bővítés és hálózat


Opcionális bővítőkártyák

Az M32-n található bővítő hely sokoldalú bővítést tesz lehetővé számos különféle alkalmazáshoz. Az X-bővítőkártyák nagy választéka egyszerűen használható a gyárilag beépített X-USB kártya helyén, így az M32-t a meglévő MADI, Dante és ADAT hálózatokhoz is kapcsolhatjuk. Miután a keverő kompatibilis ezekkel a széles körben elérhető audió protokollokkal, az M32 problémamentes integrációt biztosít a digitális élő keverés, felvétel és adás területén.


X-UF

Nagysebességű FirWire/USB 2.0 audió interfész
professzionális felvételekhez

Az X-UF bővítőkártya stabil és gyors megoldást nyújt professzionális élő felvételekhez. 400 Mbit/másodperces átviteli képességével soksávos anyagainkat gyorsan átküldhetjük a népszerű DAW alkalmazásokba Mac és PC esetében FireWire, vagy USB 2.0 csatlakozáson keresztül. Az X-UF ezen kívül az M32-t egy kifinomult vezérlőfelületté változtatja, HUI és Mackie Control távvezérlő emulációt is biztosít.

x-uf

x-adat

X-ADAT

Nagyteljesítményű 32 csatornás ADAT bővítőkártya az M32-höz

Az X-ADAT bővítőkártya lehetővé teszi az M32 digitális integrálását bármely ADAT ki/bemenettel rendelkező eszközzel. Ide tartoznak a különálló felvevő készülékek, digitális audió munkaállomások, más digitális keverőpultok és jelprocesszorok. Az X-ADAT kártya 32 csatornányi ADAT ki/bemenetet biztosít 8 optikai Toslink csatlakozóján keresztül. A kártya 24-bites jelfeldolgozást tesz lehetővé, 44,1 és 48 kHz-es mintavételi frekvenciával, megőrizve a jel integritását. Az X-ADAT kártya BNC órajel ki/bemeneti képességgel is rendelkezik, ezáltal külső órajellel is vezérelhető, illetve órajelet biztosít más készülékek számára. Külső órajel szinkronizálás a BNC csatlakozón, illetve a négy Toslink csatlakozó bármelyikén lehetséges.


X-MADI

Nagyteljesítményű 32 csatornás MADI bővítőkártya az M32-höz

Az X-MADI bővítőkártya még több ki/bemeneti lehetőséget biztosít az M32 számára a MADI hálózat azonnali elérésével. A MADI, vagy AES10 protokoll hamarosan ipari szabvánnyá válik számos műsorszóró alkalmazásban. Az X-MADI duplex optikai SC csatlakozókat (IEC874-19) használ MADI készülékekhez való optikai kapcsolódáshoz, támogatja a többmódusú optikai kábel használatát 2 km hosszúságig. Két BNC terminál is található a kártyán a 75 ohmos koaxiális kábelen történő adattovábbításhoz 100 méteres távolságig. A BNC és optikai kábel egyidejűleg is használható, így megbízható tartalék hálózat hozható létre. Az X-MADI kártya tökéletes megoldás az M32 keverő MADI protokollt használó alkalmazásokba való integrálására.

x-madi

x-dante

X-DANTE

Nagyteljesítményű 32 csatornás Audinate Dante bővítőkártya az M32-höz

Az X-DANTE kártyát az X-USB kártya helyére szerelve az M32 alkalmassá válik Dante hálózatokhoz való csatlakozásra, gyakorlatilag bármilyen 100 Mbit/s, vagy Gigabit hálózati infrastruktúrát használva DSCP alapú QoS-szel, megbízható sokcsatornás audió átvitelt biztosítva más IP-alapú, egyazon hálózaton folyó adatforgalommal együttműködésben. Az X-DANTE kártya 24-bites adatátvitelre képes, mintapontos szinkronizálással és alacsony latency értékkel, ezzel biztosítva a legjobb hangminőséget. A másodlagos bemenet jóvoltából egy megbízható tartalék hálózat is beállítható. Az M32 teljes távvezérlése is megoldható a beépített Ethernet switch használatával. Amikor az X-DANTE kártyát számítógéphez kapcsoljuk, az Audinate Dante Controller alkalmazás segítségével a konfiguráció és a Dante-képes készülékek közötti jelutak beállítása teljes egészében elvégezhető.


Távvezérlés

M32 Editor (PC és Mac)

Akárcsak az életben, kapcsolatokból sosem lehet túl sok, és ez vonatkozik magára a keverő vezérlésére is. Egyszerűen kapcsoljuk az M32-t laptophoz, vagy asztali PC-hez, Mac-hez LAN, vezeték nélküli hálózat, vagy Ethernet kábel segítségével. Az M32 Editor az utasításokat számítógépen keresztül küldi. Mozgassuk a fadert a PC-n, mozog az M32-n is, nyomjunk meg egy gombot a számítógépen, az M32-n is bekapcsolódik. Különösen nagy segítség lehet ez a funkció színpadi monitor keverésnél, több installált M32 egyenként való vezérlésekor, illetve több távvezérlő állomás egy M32-vel való használatakor. Az M32 Editor ezen kívül scene-ek létrehozását is lehetővé teszi a PC-n, ezek előzetes elkészítésével jelentősen lerövidíthető a hangbeállásra fordított idő.

Az M32 Editor szoftver PC-n és Mac-en való használatával a számítógép egy virtuális M32 keverővé válik.

m32-edit

m32-mix

M32 Mix (iPad)

Az új M32 Mix applikációnak köszönhetően bárhonnan lehet keverni iPad segítségével. Csak egy vezeték nélküli routert kell Ethernet kábellel az M32-höz csatlakoztatni, majd wifi-n keresztül kapcsolódni akár tíz iPad készülékhez. Ez a funkció leginkább egyedi monitorkeverésnél lehet hasznos.

Az M32 Mix alkalmazás révén mind a 32 mikrofonbemenet, 8 aux bemenet és 16 bus, valamint a sztereó effekt returnök, a matrix, a fő és DCA hangerőszintek szabályozhatók. Válasszunk ki egy fader bankot az iPaden, csúsztassuk a virtuális fadert és az M32 motoros faderei azonnal követik a mozgást. Ezen kívül a Sends on Faders funkciónak köszönhetően az iPad 16 független monitor mixet is képes szabályozni. Az M32 Mix alkalmazás sokoldalúságot és mobilitást nyújt.

Az ingyenes M32 Mix alkalmazás letölthető az Apple App Store-ból.


M32-Q (iPhone és iPod Touch)

Az M32 Cue tökéletes eszköz a Midas M32 keverőn történő személyes monitor beállításokhoz. Kompatibilis az iPhone és iPod készülékekkel, minden művész a saját M32 Cue alkalmazását futtatja személyes lábmonitorjának keverési beállításához. Az M32 Cue MCA (Mix Control Association) funkcióval rendelkezik, amely olyan egyszerűvé teszi a monitor keverést, hogy az előadás közben is beállítható. A négy MCA szabályzó egyikéhez rendeljünk hozzá egy bemenetet, vagy bemenetek kombinációját az M32 Cue programon belül, és azonnal hozzájutunk a „többet magamból”, „kevesebb zenekart”, vagy „több taktjelet” lehetőségekhez – mindössze az ujjunkat kell elhúzni a kijelzőn.

Az ingyenes M32 Cue alkalmazás letölthető az Apple App Store-ból.

m32-q

m32-q-android

M32-Q (Android)

Az M32-Q androidos készülékekhez is elérhető, lehetővé téve, hogy beállítsuk saját személyes monitorkeverésünket a Midas M32 digitális keverőpulton. Kompatibilis az Android mobil eszközökkel, minden művész a saját M32-Q Android alkalmazását futtatja személyes fül-, vagy lábmonitorjának keverési beállításához az iPhone alkalmazáshoz hasonló felületen. Az M32-Q MCA (Mix Control Association) funkcióval rendelkezik, amely olyan egyszerűvé teszi a monitor keverést, hogy az előadás közben is beállítható. A négy MCA szabályzó egyikéhez rendeljünk hozzá egy bemenetet, vagy bemenetek kombinációját az M32-Q Android programon belül, és azonnal hozzájutunk a „többet magamból”, „kevesebb zenekart”, vagy „több taktjelet” lehetőségekhez – mindössze az ujjunkat kell elhúzni a kijelzőn.


© 2015 Bluesound Kft.